El programa de la fira 2017

Dimecres, 17 de maig de 2017. Fem ciència a l’Escola. IV Congrés Anna Gené.
De 9:30 a 12:30 Lloc: Auditori del Centre de les Cultures. Universitat de Lleida. C/Jaume II, 67 . Com arribar-hi?
 • 9:30 h  –  Recepció d’inscrits i lliurament d’acreditacions.
 • 9:45 h  – Benvinguda del Sr. Carles Alsinet (Degà de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social) i la Sra. Marina Massana (Directora del CRP Segrià).

Ponències:

 • 9:50 h  –  5è i 6è Escola Maristes Montserrat. “Fem sabó amb peles de plàtan”. Tutora: Irene Mayoral
 • 10:10h  –  5è i 6è Escola Pardinyes. Tutor: Eduard Fernàndez
 • 10:30  –  5è i 6è Escola Sant Josep de Calassanç. Tutores: Susanna i Rosanna Jové
 • 10:50  –  Pausa – Esmorzar
 • 11:20 h  –  3r i 4rt Escola de Torrelameu. Sílvia Parra
 • 11:40 h  –  5è i 6è Escola Camps Elisis. Xavier Calvo Aurèlia Mor
 • 12 h  –  Conclusions i comiat
Dijous, 18 de maig de 2017Fem ciència a l’Escola. IV Congrés Anna Gené.
De 9:30 a 12:30 Lloc: Auditori del Centre de les Cultures. Universitat de Lleida. C/Jaume II, 67 . Com arribar-hi?
 • 9:30 h  –  Recepció d’inscrits i lliurament d’acreditacions.
 • 9:45 h  – Benvinguda del Sr. Carles Alsinet (Degà de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social) i la Sra. Marina Massana (Directora del CRP Segrià).

Ponències:

 • 9:5o h  –  6è Escola Alba. Tutora: Elvira Gené
 • 10:10 h  –  6è Escola Santa Anna. Tutora: Lorena Carreras
 • 10:30 h  –  5è i 6è Escola Mestral. Tutor: Pablo de Miguel
 • 10:50 h  –  Pausa – Esmorzar
 • 11:20 h  –  4rt Escola Francesco Tonucci. Tutora: Francesca Majó
 • 11:40 h  –  4t Escola Parc de l’Aigua. Tutora: Mertitxell García
 • 12 h  – 5è Escola Frederic Godàs. Tutora:Tesa Corbella
 • 12:20 h  Conclusions i comiat
Dilluns 22 de maig. CAEM Centre d’Art d’Ëpoca Moderna
 17:15 h Lloc :  Com arribar-hi?
Visita guiada a aquest centre situat al Par Científic de Gardeny. Conegueu la tecnologia aplicada a l’ estudi rigorosament científic i ètic del patrimoni artístic del món medieval i modern: arquitectura, escultura, pintura, orfebreria, ceràmica, etc. Centre científic punter situat al Parc Científic i Tecnològic de Lleida. Visita oberta al públic en general. Inscriviu-vos aquí
Divendres 26 de maig. Visita nocturna al Palau de La Suda de Lleida
 22 h Lloc : Esplanada de La Suda Com arribar-hi?
Observació del cel nocturn de la ciutat. Plantada de telescopi a la terrassa de La Suda.
A càrrec del grup d’astronomia de l’observatori de l’INS d’Alcarràs.
Activitat gratuïta. No cal inscripció.
La nit del vint-i-sis de maig podrem observar els astres celestes des de la terrassa del Palau del Rei, construït entre els segles XII i XIV. Precisament, a mitjans del segle XIV, Pere el Cerimoniós va promulgar un decret pel que tota nau catalana havia de dur a bord entre d’altre eines un compàs i un astrolabi. Amb aquestes eines podien mesurar l’altura de l’estrella Polar i del Sol, imprescindibles per orientar-se al mar.Més endavant, entre 1360 i 1380 va encarregar a Jacob Corsino unes taules astronòmiques, a més de construir un observatori. Aquestes taules van ser calculades íntegrament a Barcelona.foto astronom josemanuelEl cel actual no és massa diferent del que es podia observar en aquells temps, encara que l’explicació de com funciona l’Univers és molt diferent. Els nois i noies del Grup d’Astronomia de l’Institut d’Alcarràs us guiarà en un petit viatge entre els estels del cel, això si, amb l’ajuda de petits telescopis del segle actual.

I qui sap, el fet que el nombre vint-i-sis estigui entre el quadrat d’un nombre (cinc) i el cub d’un altre (tres) pot ser la premonició d’una nit inoblidable.

 Dissabte, 27 de maig: La Fira
De 11:30 a 12:30 h Lloc: Carrer Major, al costat de l’IEI Com arribar-hi?
La Gran Experiència: Al pati de les comèdies (costat de l’IEI) tindrà lloc un experiment científic de gran format per posar en evidència l’existència de la pressió que exerceix el pes de l’aire atmosfèric i de la que no en som conscients.
De 16 a 20 h Lloc: Centre històric de Lleida. Voltants de l’edifici gòtic de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Carrer Major, Carrer Vila de Foix, Carrer Blondel i Pati de les Comèdies.
Mostra de tota mena d’experiments científics per part de 39 centres educatius, 18 divulgadors de ciència i 22 institucions i empreses.(consulteu participants). Trobareu centenars d’experiments de tota mena, de física, química, biologia, geologia, tecnologia, robòtica, lògica matemàtica, plantejaments que fan pensar i reflexionar el perquè dels fenòmens que observem a la natura. A la fira hi són divulgadors de ciència de Lleida i d’altres llocs com Girona, Barcelona, San Sebastian, Màlaga, Madrid, València, Navarra, Andorra… però els veritables protagonistes són els centenars (més de mil) inscrits a participar activament de la fira. L’intercanvi entre les explicacions del jovent, que assisteix encuriosit a les mostres d’altres companys és el veritable valor de Ciència al Carrer.

CREACTIVITY. PENSAR AMB LES MANS: ( davant de CaixaForum Lleida )

CREACTIVITY és una activitat inspirada en la metodologia Thinkering, ideada per l’equip de l’Exploratorium de San Francisco, en què els nens i nenes de 7 a 12 anys poden practicar l’art de pensar amb les mans, mentre dissenyen, fan i experimenten.

Una nova manera d’aprendre que possibilita que els nens i nenes treballin amb materials molt quotidians i fàcils d’obtenir, juguin amb eines de baixa i alta tecnologia amb l’objectiu que cadascú pugui generar nous dissenys, inventar altres funcions per a les coses, fer servir materials comuns en usos no comuns, fomentant crear en comptes de consumir.

El joc, a CREACTIVITY, es converteix en un motor per a la creativitat, l’experimentació, la innovació i l’aprenentatge de la ciència. Jugar suposa investigar amb els materials, planificar, crear expectatives, modificar, treballar de manera individual o col·lectiva, descontextualitzar, acceptar l’error i tornar a començar…

MIRA’M I DESCOBREIX L’EMOCIONANT MÓN DEL SUCRE I LA DIABETIS:

 A l’espai CaixaForum Lleida

Exhibició de realitat virtual interactiva sobre els processos metabòlics relacionats amb el consum d’aliments i les alteracions que desencadenen les complicacions, com per exemple la ceguera,  en pacients amb diabetis.

Els cinc reptes de Ciència al Carrer : Gimcana científica per la fira
La Gimcana consisteix en un recorregut per diferents parades de la fira. Cada participant disposarà d’una targeta amb cinc números aleatoris, corresponents a cinc parades. El joc consisteix en assistir a les explicacions d’un experiment de ciència d’aquestes cinc parades i respondre a una qüestió plantejada pel divulgador en relació a l’explicació del fenomen. Si s’encerta el divulgador posarà un gomet sobre el número de la targeta. Quan tots cinc números estiguin tapats pels cinc respectius gomets, a la taula de l’organització ( davant de la porta de l’IEI que dóna al carrer Blondel ) es donarà un petit obsequi científic en record de la fira.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save